ERR-i arhiivis sisalduvate materjalide autoriõigused kuuluvad ERR-ile või on ERR-il luba nende kasutamiseks. Materjalide kopeerimine, muutmine, levitamine, üldsusele suunamine nt sotsiaalmeedias, blogides või veebikanalites on ERR-i loata keelatud! Isiklikul mitteärilisel otstarbel on lubatud arhiivikirje lingi jagamine.

Maahommik: 217

Saada link

Media

Kirjeldus

Mets pole see sügis andidega kitsi olnud. Läheme metsarajale koos kokaga, kes oskab sealt söögipooliseks leida rohkemat kui vaid seened ja marjad. Samuti teeme tutvust maatõugu lüpsilehmakasvatusega ning vaatame, kuidas töötab mobiilne õunamahlapress. Aia nõuandeid saab ka! "Maahommiku" lood toovad teieni Kadi Jaanisoo-Kuld ja Mirjam Nutov, režissöör Maarika Lauri.

Samast seeriast

Vaata kõiki

Sarnased saated

Vaata kõiki

Sarja pealkiri: Maahommik
Osa nr.: 217
Kestus: 00:43:21
Indeks: 2018-000007-0217
Režissöör: Lauri Maarika
Esmaeeter : 13.10.2018
Kategooria: Elu → ülevaade teatud elualal toimuvast
Püsiviide: vajuta siia
00:00:00 Tiitrid: Maahommik. Saatejuht KADI JAANISOO - KULD (subt 00:35) alustab saadet.
00:00:58 Saate teemade tutvustus
00:01:50 Tiitrid: Paukjärve, Kuusalu vald
00:01:57 Stj Kadi Jaanisoo-Kuld ja Kaido Metsa metsas.. otsimas kõikvõimalikke metsasaadusi söögitegemiseks. KATE: Seente, jänesekapsa, kuuseokste korjamine.. KT (kaadritagune tekst): Kaido Metsa on elukutselt kokk ja suur metsasaaduste sõber.. ta korjab kõike, mida mets pakub. KT: KAIDO METSA räägib, mida ta metsast korjab.. näiteks teelehti, kuuseoksi..
00:04:29 Stj Kadi Jaanisoo-Kuld. KAIDO METSA, restoran Juur peakokk (subt 04:41) valmistamas metsas süüa.. Kaido juhendab Kadit, mida teha. Räägib, et metsas on väga palju söödavat, millest midagi huvitavat söögiks teha. Hakib hundinuiajuurt.. räägib, kuidas seda taime söögis ära kasutada. Räägib, miks on kasulik just Eesti metsasaadusi toiduks kasutada.. mis on superfood. KATE: Metsa väliköögis välipliidi all tuli. Laual karpides metsasaadused jm.
00:10:43 Kaido Metsa räägib, et metsasaadusi korjata on tema jaoks rahustav, mediteeriv kogemus. Paneb valmistehtud söögi pannilt taldrikule.. Stj Kadi-Jaanisoo-Kuld. KATE: Ilusti taldrikutele pandud metsasaadustest tehtud toit ja garneering.
00:12:26 Tiitrid: Mõniste, Rõuge vald
00:12:34 KATE: Lehmakari karjamaal. Vasikad laudas. Metsavenna talu suured laudad. Lehmad, heinapallid laudas, lehmad heina mälumas. Stj Mirjam Nutov (subt 12:38) ja MAX MÕTTUS, Metsavenna talu noorperemees (subt 12:48) laudas. Max räägib, et neil on ainult eesti punast tõugu lehmad, mahelehmade järglased.. KT: Läti piiri ääres, Metsavenna talus, on lehmi peetud pea veerand sajandit. Piimaturul olemine on aga pidev üles ja alla liikumine. KT: Max räägib, miks nad läksid üle ainult eesti punast tõugu lehmadele. Räägib plaanist viia lehmad heinasööda peale.. räägib nö heinapiimast.
00:14:57 KATE: Lehmadele laudas heina ette tõstmine. Lehmad mälumas. Stj Mirjam Nutov. Max Mõttus räägib, et need lehmad peaksid kümne päeva jooksul poegima. Räägib, et viglaga heinte ettetõstmine on siin laudas praktiliselt ainuke töö, mida käsitsi tehakse. Räägib, et on lõpetanud Maaülikooli.. räägib, miks hakkas tegelema just piimalehmadega.
00:16:22 KATE: Lehmalaut. Robotiga piimalüps. Stj Mirjam Nutov. Max Mõttus räägib, kui palju tal lehmasid laudas üldse on. Põhikarjas on 150 lehma.. 120 lüpsavad, kaks robotit.. sama palju on veel noorloomi. Karjakasvatuste ei tee, tõuaretust teevad. Räägib väliskogemuste kogumistest.
00:18:05 KATE: Piimapakid tootmisliinil.. piimapakid pannakse kastidesse. Stj Mirjam Nutov. KT: MEELIS MÕTTUS, Metsavenna talu peremees (subt 18:19) räägib piima turule toomisest, hinnast, Metsavenna talu piima müügist, tulevikuvisioonist, kallima juustu tegemisest.
00:22:39 KATE: Metsavenna talu juustud - rakletid riiulitel. Stj Mirjam Nutov. KT: Meelis Mõttus räägib raklettide tegemisest. Nende rakletid erinevad šveitsi raklettidest selle poolest, et on tehtud eesti punast tõugu lehmade piimast, keda on maailmas alla 7000.. samuti on nende raklett eriline veel selle tõttu, et on öko. Nende rakletid lähevad suvel Itaaliasse. Praegu näeb Meelis selles tulevikku.
00:24:35 EVA LUIGAS räägib ja näitab, kuidas ta valmistab ette viirpelargoone üle talve hoidmiseks. Ta istutab kõik pelargoonid (tal on kolm taime) ühte potti kokku, lisab nende hulka ka sidruni lõhnalise pelargooni.
00:30:34 Tiitrid: Vanamõisa, Saue vald
00:30:44 TRIINU SCHNEIDER, mobiilse õunapressi omanik (subt 30:53) räägib, et tuleb just Hiiumaalt, Kassari saarelt ja sõidab edasi õunamahla tegema Vanamõisa laadapäeva õunamahlasimmanile. Räägib, et ta sõidab sügisel ringi u kuus nädalat.. sõidab Eestimaa erinevatesse paikadesse, sinna, kuhu kutsutakse. Miinimumkogused, mida päevas teha, on neli tonni õunu.
00:31:30 Triinu Schneider räägib, et õunamahla aparaat on välja mõeldud tema, ta venna ja pere poolt. Mahla tegemise kohas peab olema survevesi, tööstusvool ja kõva maapind. Räägib, miks mahlapress sai välja mõeldud. Sõidab sellega ringi juba seitsmes hooaeg. Stj Kadi Jaanisoo-Kuld. KATE: Mahlapress järelhaagises. Triinu sättimas autoparklas järelhaagisel olevat mahlapressi töökorda. Autol ja järelhaagisel logo - Triinu Õunamahl.
00:33:31 KATE: Triinu Schneider sätib mahlapressi töökorda. Stj Kadi Jaanisoo-Kuld teeb hüdrandi lahti, et Triinu aparaat saaks survevett.. aitab õunte jääkide jaoks käru lükata mahlapresi kõrvale. KT: Triinu räägib, et mahlapressi kontruktsioon, mis tagab mobiilsuse, telliti Austriast. Mahlapressi masin on Eestist. Räägib, missugused autojuhi load on ta teinud.
00:36:10 Mahlapressi esimene klient on kohal. Triinu Schneider paneb mahlapressi käima. Õunad valatakse masinasse, jäägid kukuvad kärusse, õunamahl voolab kanistrisse. Töö saab kiiresti tehtud. Klient maksab raha. Stj Kadi Jaanisoo-Kuld. KT: Triinu räägib, et omaosaluse raha on ta juba tagasi teeninud. Ülejäänus on Euroopa Liit toetanud. Räägib, et Triinu õunamahl teeb ise ka õunamahla, mis on kättesaadav poodides.
00:38:19 Mahlapressi juurde sõitis teine klient. Mahlapress töötamas.. õunad liinil, õunajäägid kärusse.. Stj Kadi Jaanisoo-Kuld labidaga tegemas kärus ruumi masinast tulevale õuntejäägile. KT: Triinu Schneider räägib kliendile, kuidas onõunamahla hea säilitada..
00:39:57 KATE: Triinu Schneider järgmiste klientide õunte ootel. Kliendid valavad suurest kotist õunad masinasse.. Triinu peseb mahlapressi. Tulevad järgmised kliendid. Stj Kadi Jaanisoo-Kuld. KT: Klient räägib, kust ta sellest mahlapressimise võimalusest teab jm. Triinu räägib, et on muidu ujumistreener. Räägib, kuidas inimesed saavad tema liikumistest mahlapressiga teada. Ütleb, et konkurente tal pole.. vist.. Tallinna ümbruses ja Hiiumaal küll pole. Räägib, miks ta mahlapressiga ringi sõidab.
00:42:26 Stj Kadi Jaanisoo-Kuld lõpetab saate.
00:43:00 Lõputiitrid, ETV ident
Faili nimi: 2018-000007-0217_0001_XHD_MAAHOMMIK.mxf
Indeks: 2018-000007-0217
Kestus: 00:43:21
Registreerimise kuupäev: 09.10.2018
Registreerimise aeg*: 2018-10-09 21:31:40
Videoanalüüsi olek: Completed

Lisa oma arvamus

Arvamuse lisamiseks logi palun sisse Id-kaardi, Mobiil-id või parooliga.
Kommentaare laetakse, oota hetk..

Tellimiseks pead sisse logima

Logi sisse